Μέτρηση μονοξειδίου Αζώτου. Μια σύγχρονη μέθοδος διάγνωσης του άσθματος.

Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές νόσους του αναπνευστικού συστήματος κατά την οποία στενεύει ο αυλός των αεραγωγών που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες για να γίνει η αναπνοή.

Η διάγνωση του βρογχικού άσθματος είναι συχνά εύκολη και βασίζεται στην αιφνίδια εμφάνιση δύσπνοιας, συριγμού, βήχα και αίσθημα σύσφιξης στο στήθος.

Παρόμοια όμως συμπτωματολογία μπορούν πολλές και διαφορετικές ασθένειες να παρουσιάζουν.

Εκτός λοιπόν από την κλινική εξέταση και την μέτρηση της αναπνευστικής λειτουργίας για την σωστή διάγνωση του βρογχικού άσθματος, απαραίτητη είναι και η εκτίμηση της φλεγμονής των αεραγωγών. Η αλλεργική αυτή φλεγμονή μπορεί να εκτιμηθεί μετρώντας το εκπνεόμενο μονοξείδιο του αζώτου (FeNO), τα επίπεδα του οποίου αυξάνονται σε ασθενείς με αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Η παρακολούθηση των συμπτωμάτων του βρογχικού άσθματος είναι σημαντική, αλλά η σωστή μέτρηση της φλεγμονής θα ορίσει και την σωστή θεραπεία.

Η μέτρηση του  εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου (FeΝO)  δίνει άμεσα την απάντηση σε καίριες ερωτήσεις όπως :

*Ποιοι ασθενείς με αόριστα ή πολλαπλά συμπτώματα από το αναπνευστικό έχουν αλλεργική φλεγμονή;
*Ελέγχεται σωστά το βρογχικό άσθμα με την ήδη λαμβανόμενη αγωγή;
*Μήπως υπερθεραπεύεται ενώ θα μπορούσε να ελεγχθεί με μικρότερες δόσεις εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών;
*Υπήρξε κάποια αλλαγή στην έκθεση σε αλλεργιογόνα;

Η μέτρηση του μονοξειδίου του αζώτου (FeNO), μέθοδος απλή, εύκολα πραγματοποιήσιμη τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά, δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο πνευμονολογικό κέντρο.

Need a Consultation? Contact Us 24/7

Luctus class a faucibus a proin enim eros vulputate inceptos ultrices.