Η αναπνευστική αποκατάσταση, είναι μια θεραπευτική τεχνική που έρχεται να συμπληρώσει την φαρμακευτική θεραπεία σε ασθενείς με (ΧΑΠ) Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
Τι περιμένουμε από την αναπνευστική αποκατάσταση ;
Βασικός στόχος της αναπνευστικής αποκατάστασης, είναι η εξάλειψη της σωματικής ανικανότητας και αδράνειας, ώστε να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, ελαττώνοντας την δύσπνοια, βελτιώνοντας τις δυνατότητες για σωματική άσκηση και τελικά βελτιώνοντας την ψυχολογία του ασθενούς.
Ποιόν αφορά η αναπνευστική αποκατάσταση;
Αφορά ασθενείς με χρόνια αναπνευστική νόσο η οποία τους προκαλεί:
– Δύσπνοια και άγχος κατά την διάρκεια διαφόρων δραστηριοτήτων.
– Περιορισμό κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
– Περιορισμό αναψυχής καθώς και βασικών καθημερινών δραστηριοτήτων.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα αναπνευστικής αποκατάστασης;
Ιδανική διάρκεια για κάθε ασθενή θεωρείται η μεγαλύτερη διάρκεια η οποία είναι εφικτή και πρακτικά εφαρμόσιμη από τον ασθενή.
Όσο περισσότερο διαρκεί το πρόγραμμα της αναπνευστικής αποκατάστασης, τόσο πιο μακροχρόνια και περισσότερα είναι τα οφέλη.
Συχνότητα και διάρκεια προγράμματος αναπνευστικής αποκατάστασης
Ιδανική διάρκεια για κάθε ασθενή θεωρείται η μεγαλύτερη διάρκεια η οποία είναι εφικτή και πρακτικά εφαρμόσιμη από τον ασθενή.
Όσο περισσότερο διαρκεί το πρόγραμμα της αναπνευστικής αποκατάστασης, τόσο πιο μακροχρόνια και περισσότερα είναι τα οφέλη.
Για να φανούν κλινικά οφέλη, απαιτούνται τουλάχιστον 8 εβδομάδες, με 2 συνεδρίες την εβδομάδα, ενώ αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, επέρχεται μόνο μέσα από εξάμηνα προγράμματα.
Μετά το πέρας του προγράμματος αναπνευστικής αποκατάστασης;
Ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίζει την σωστή διατροφή και την καθημερινή άσκηση, γιατί δυστυχώς τα καλά αποτελέσματα της αναπνευστικής αποκατάστασης είναι πρόσκαιρα και εξανεμίζονται μετά 12-18 μήνες.
Έχει πάντα κλινικά οφέλη η αναπνευστική αποκατάσταση;
Τα αποτελέσματα της αναπνευστικής αποκατάστασης, εξαρτώνται από τους εξής τρεις παράγοντες:
• Την ανάληψη ευθύνης από τον ασθενή, για την σωστή τήρηση του προγράμματος και στο ιατρείο αλλά κυρίως και στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται η παρότρυνση από τρίτους.
• Να συνειδητοποιήσει, ο ασθενής και να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του στην μεταβληθείσα φυσική του κατάσταση, χωρίς να αλλάξει την προσωπικότητα του.
• Πρέπει να υπάρχει ανάλογη στήριξη και από την οικογένεια του.
Αφού διάβασες αυτό το κείμενο, θα πρέπει να κατάλαβες ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που σου δημιουργεί η νόσο σου, μπορείς να ζεις καλά, χωρίς φόβο, άγχος και πανικό, αρκεί να εφαρμόζεις αυτά που γράφτηκαν για σένα.
Να θυμάσαι όμως ότι πρέπει:
• Να επικοινωνείς αμέσως με το γιατρό σου για οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά την υγεία σου, όσο χαζό και άσχετο με τους πνεύμονες σου και αν φαίνεται. Η λάθος αντιμετώπιση, απλών συμπτωμάτων, είτε από εσένα είτε από άλλον, συχνά οδηγεί σε σοβαρή επιπλοκή της αναπνευστικής νόσου.
• Αν καπνίζεις, να κάνεις παρελθόν το ‘τσιγάρο’.
• Να παίρνεις τα σωστά φάρμακα, όπως σου έχουν δείξει.
• Να προσέχεις την διατροφή σου.
• Να κάνεις τις ασκήσεις φυσικοθεραπείας, που θα μάθεις και στο σπίτι.
• Να περπατάς καθημερινά.
• Να πιστέψεις ό τι μπορείς να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες της ζωή σου.
Need a Consultation? Contact Us 24/7
Luctus class a faucibus a proin enim eros vulputate inceptos ultrices.