Υγεία

Κρυολόγημα ή γρίπη;

6

Τι πρέπει να γνωρίζεται για το κοινό κρυολόγημα την γρίπη και τις άλλες εποχιακές ιώσεις.

Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του ανθρώπου είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, αφού αποτελούν την συχνότερη νόσο, δεδομένου ότι κάθε άτομο προσβάλλεται μία με τέσσερις φορές τον χρόνο.

 Τις περισσότερες φορές, κύρια αιτία των λοιμώξεων είναι οι διάφοροι εποχιακοί ιοί, οι οποίοι εκτός από κάποια μέτρα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων δεν χρειάζονται αντιβίωση παρά μόνο προφύλαξη για την αποφυγή επιπλοκών.

Έτσι το κοινό κρυολόγημα που εκδηλώνεται με ρινική καταρροή, μπούκωμα μύτης, ξηρό βήχα, καταβολή και κεφαλαλγία, συνήθως διαρκεί γύρω στις 7 ημέρες και εκτός από παυσίπονα π.χ. ασπιρίνη και αποσυμφορητικά για την μύτη δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

Σε περίπτωση όμως παράτασης των συμπτωμάτων πάνω από 10 ημέρες ή εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων, πιθανόν να χρειάζεται η συμβουλή ιατρού, ειδικά σε χρόνιους ασθενείς ( πνευμονοπαθείς καρδιοπαθείς κ.ά.) ή άτομα με ειδικά προβλήματα (όπως διαβητικοί, αλκοολικοί, καρκινοπαθείς) καθώς και σε ηλικιωμένους, αφού η απλή ιογενής λοίμωξη,  μπορεί να δημιουργήσει το πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη πνευμονίας, οπότε μόνο με κατάλληλη ιατρική υποστήριξη μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Ένας άλλος μεγάλος εχθρός της υγείας μας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, είναι η γρίπη. Συνήθως η έναρξη της νόσου είναι αιφνίδια με κύρια συμπτώματα τον πυρετό 38 – 40 C με ρίγος, κεφαλαλγία, ανορεξία, μυαλγίες, ζάλη και καταβολή. Επίσης υπάρχει ξηρός βήχας που ενδέχεται να συνοδεύεται με πόνο στο στήθος, ρινική καταρροή, πόνος στον φάρυγγα και δυσκολία στην κατάποση.

Άτομα που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, θα πρέπει να παραμένουν σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ένα 24ωρο μετά την υποχώρηση του, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

Προληπτικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης της γρίπης περιλαμβάνουν αφενός κανόνες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και  απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

  • Αποφυγή επαφής χεριών με μάτια, μύτη και στόμα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό.
  • Κάλυψη μύτης και στόματος με χαρτομάντιλο ή το μανίκι στο ύψος του αγκώνα, σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό.
  • Όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο ή όταν ερχόμαστε σε συχνή επαφή με άλλα άτομα, τακτική χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος  ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

  • Συστηματικός και επαρκής αερισμός των χώρων εργασίας και διαμονής.
  • Συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται όπως πόμολα, χερούλια, βρύσες κλπ με κοινά καθαριστικά.

Η αντιμετώπιση, εφόσον εκδηλωθεί η γρίπη, είναι συμπτωματική και ανάπαυση. Αντιβιοτικά είναι μεγάλο λάθος να χορηγούνται, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος, διότι δεν έχουν καμιά δράση απέναντι στους ιούς. Παυσίπονα όπως Depon, Panadol, Algofren κλπ μπορούν να ανακουφίσουν από τον πονοκέφαλο και να ελέγξουν τον πυρετό. Επίσης αναγκαία είναι η λήψη άφθονων υγρών και η παραμονή στο σπίτι για μερικές ημέρες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί φάρμακα, που μπορεί να μην θεραπεύουν την γρίπη, μειώνουν όμως την ένταση και την χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *